Mnogo se govori o zdravstvenim prednostima saune i to s dobrim razlogom, jer nekoliko minuta dnevno je sve što vam je potrebno da izgledate i osećate se bolje.

Evo nekoliko ključnih zdravstvenih i wellness prednosti:
• Sauna oslobađa od stresa – topao i tih prostor bez spoljnih uticaja omogućiće vam da se opustite. Zakoračite u saunu i zatvorite svoja vrata za ostatak sveta.
• Nakon fizičke aktivnosti, sauna opušta mišiće, smanjuje napetost i eliminiše mlečnu kiselinu i druge toksine koji mogu biti prisutni.
• Većina ljudi se znoji svakodnevno, ali duboko znojenje koje se postiže u sauni ima višestruke zdravstvene beneficije. U sauni temperatura tela raste, šire se krvni sudovi (trenira srčani mišić i poboljšava rad srca), znojne žlezde proizvode znoj u kome se nalazi 99% vode i toksini koji se na taj način izbacuju iz organizma, koža se čisti i izgleda mekše. Samim tim, sauna je najbolji način za detoksikaciju.
• Istraživanja su pokazala da upotreba saune rezultira opušteniji i dublji san.
• Sauna smanjuje slučajeve prehlade i gripa. Kada je telo izloženo visokoj temperaturi proizvodi bela krvna zrnca koja pomažu u borbi protiv bolesti i virusa.
• O društvenoj koristi saune se retko govori, ali ona može biti lično područje opuštanja i usamljenosti, a s druge strane i opuštajući ambijent za druženje sa porodicom i prijateljima.


Nije reč samo o tome što prija – sauna je zaista dobra za vaše telo i organizam. Bilo da se dešavaju fiziološke promene ili je samo vreme provedeno u opuštanju, osećaj je sjajan.
U sauni možete povratiti energiju tela i duše, osećati se bolje, izgledati bolje i spavati bolje. Znate gde treba da provedete ove hladne i tmurne dane. Čekamo vas.
PIŠE: Nataša Nenadić